Naar artikel

Deinen van auto met caravan

Vraag gesteld door A. Wisse op 4 juli 2019

Als we rijden met de caravan deinen de auto en caravan behoorlijk veel alle zware spullen liggen in de auto peugeot 2008 in de caravan ligt nagenoeg niets trekgewicht auto is 1250 kg caravan beladen 1250 kg
 

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Een caravan van 1250 kg achter een Peugeot 2008 is veel ten opzichte van het relatief lage eigen gewicht van de auto. De auto mag het afhankelijk van de uitvoering wel hebben, maar u rijdt dan wel op het maximum en de rijstijl dient daar op te worden aangepast. Op ons pagina 'caravantrekker' kunt u zien wat wij zouden adviseren.

De auto zou evenwel niet hoeven te deinen. Dat kan met de kogeldruk te maken hebben. Met 1250 kg zou ik 60-65 kg kogeldruk adviseren, maar de 2008 heeft (afhankelijk van de uitvoering) een veel lager maximaal toegestane kogeldruk. Het is dan lastig een ideale combinatie te realiseren.

Zelf heb ik de 2008 nooit met een caravan er achter gereden, maar ik vermoed dat het veersysteem wel wat hulp zou kunnen krijgen. Die wordt nu zwaarder belast dan waar de auto met name voor ontworpen is. Er zijn hulpveren van bv. MAD verkrijgbaar en met bijvoorbeeld de 308 zijn daar goede ervaringen mee. De Peugeot dealer is hier vaak wel mee bekend en kan deze hulpveren monteren. De kosten zijn te overzien, grofweg  € 300-400, inclusief montage.