Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dakkoffer

Vraag gesteld door R. Kops op 4 juli 2019

Mijn auto is een citroen ds 3, graag wil ik weten hoe lang mijn dakkoffer mag zijn? En welke dakkoffer ik het best erop kan zetten? Het dak van de ds3 is 1.60 lang en 90 cm breed.De auto komt uit 2016.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de afmeting mag zijn van een dakkoffer op uw Citroën DS3
 

Regels dakkoffer
Een dakkoffer mag niet uitsteken voorbij het voorste punt van de auto, dus de voorbumper. Hij mag wel 'oversteken' over de rand van de voorruit, wat bij een beetje dakkoffer al het geval is. Aan de achterkant mag de koffer wel (tot één meter) uitsteken, maar in de praktijk is dat beperkt omdat u de achterklep nog wel (schadevrij) moet kunnen openen.

Maximale daklast
Waar u verder qua regelgeving op moet letten is dat de maximale daklast (opgegeven in de specificaties van uw auto) niet mag worden overschreden. De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto's zonder, maar wij adviseren een maximumsnelheid van 130 km/h, en de eventuele aanbevolen maximumsnelheid opgegeven door de fabrikant van de dakkoffer niet te overschrijden.

Stabiliteit
In verband met de stabiliteit van de auto adviseren wij zware spullen zo laag mogelijk in de auto op te bergen en de dakkoffer slechts te gebruiken voor de lichte bagage. Een hoog liggend zwaartepunt heeft grote invloed op het weggedrag van de auto en daarmee de veiligheid. 

Zie aanvullend nog onze pagina Tips als je dakkoffer wilt kopen.