Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leeftijd camperbanden

Vraag gesteld door R.P. van Berloo op 19 juni 2019

Ik lees vanalles over maximale leeftijden van camperbanden en dat dat in het buitenland zeer van belang is. Wat zijn de vereisten per land?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximale leeftijd van banden onder een camper.

Voor wat betreft de leeftijd van banden bestaan geen wettelijke regels. Een band moet voorzien zijn van voldoende profiel en mag geen bulten, scheurtjes of andere beschadigingen vertonen. Verder moet de band de juiste snelheidsindicatie en loadindex hebben. Op 1 as dienen dezelfde banden te zitten.

Als de banden aan bovenstaande regels voldoen zijn ze in heel Europa toegestaan. Er zijn mogelijk verzekeraars die voor de banden een leeftijd van 6 jaar in de voorwaarden hebben staan maar daar is geen wettelijke grond voor.

Bij een kampeerauto worden de banden jaarlijks gecontroleerd bij de APK. Een leeftijd van 10 jaar is redelijk om de band te vervangen omdat dan wel aannemelijk is dat de band minder presteert. Als de auto jaarlijks gekeurd wordt en de banden na 10 jaar vervangen worden zal een verzekeraar zich ook niet op onvoldoende zorg beroepen.

 

Reacties

D. Krabbendam

Auteur - 22 mei 2023

Dit antwoord was nuttig. Tweede hands banden met velg die er goed uitzien, geen scheurtjes, goed profiel en 6 jaar oud zijn mogen gewoon onder de camper.