Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wielkeg/blok auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 januari 2019

In de winter kom het geregeld voor dat ik mijn auto op een (kleine) helling moet parkeren, ik gebruik dan liever niet de handrem, ivm vorst. Ik zou een set wielkeggen/wielblokken willen aanschaffen om de auto te ondersteunen wanneer hij in een versnelling op een (kleine) helling staat.

Mijn vraag, zijn de wielkeggen die veel aangeboden worden voor caravans/aanhangers ook geschikt voor personenwagens? Of bestaan er specifieke voor personenwagens?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het komt geregeld voor dat u uw auto op een helling moet parkeren, u gebruikt in de winter dan liever geen handrem en overweegt zogenaamde wielkeggen aan te schaffen.

De wielkeggen die verkocht worden voor caravans zullen zeker ook weken voor personenauto's.

Op een helling heeft het echter de voorkeur om de handrem wel te gebruiken. Het risico op vastvriezen is immers maar klein. Bij een goed onderhouden auto met onbeschadigde handremkabels is de kans zelfs zeer klein en bij moderne auto's met een elektrische handrem zijn geen kabels meer aanwezig.

Als u de handrem toch niet wilt gebruiken kunt u op een kleine helling het stuur zo draaien dat de auto tegen de stoeprand aanloopt als hij gaat rollen. In geval er een stoeprand aanwezig is kunt u dan als u helling op staat het stuur naar links draaien en helling af het stuur naar rechts. Als de auto dan toch gaat rollen zal hij tegen de stoeprand aan rollen.

De veiligste manier om op een helling te parkeren is toch om de auto op de handrem te zetten.