Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Route

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 januari 2019

Route Napoleon. Ik wil de route napoleon rijden met de camper, wat is de veiligste route, je leest verschillende ervaringen van bestuurders de éém zegt 'geen probleem'. De ander zegt 'nooit doen, veel te gevaarlijk met de camper'. Wat is uw advies voor deze route?
 

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De Route Napoléon is een schitterende bergroute om te rijden, die echter wel wat uitdagingen heeft. Zeker als u met een camper of caravan achter de auto rijdt. Afhankelijk van het traject gaat het om fikse stijgingspercentages, behoorlijke afdalingen, haarspeldbochten en overhangende rotspartijen waar je voor moet uitwijken, omdat ze een hoog voertuig kunnen raken. Voertuigbeheersing, inschattingsvermogen en geduld worden regelmatig op de proef gesteld. De grootte van het voertuig, het motorvermogen en de versnellingsbak maken hierbij een groot verschil en de koppeling, remmen en koeling krijgen het zwaar.
 
U kunt op de (gratis) ANWB routekaart zien welke wegen verboden of af te raden zijn voor caravans. Die zijn dan meestal ook ongeschikt voor een (flinke) kampeerauto. Dan is er nog de categorie wegen die alleen aan te raden is als u voldoende ervaring heeft. Dat betekent dat u het ook wel leuk moet vinden om zo’n route te rijden en niet snel in paniek moet raken door bijvoorbeeld hoogtevrees.
 
Als een auto uit stilstand goed kan wegkomen, komt u altijd wel boven. Het is handig om van te voren te bepalen tot welk hellingspercentage u maximaal kunt en wilt gaan. Voor kampeerauto’s ligt de technische grens hoog genoeg en voor caravans kunt u hier kijken tot hoever u kunt gaan. Hellingpercentages worden met borden aangegeven en zijn te vinden op detailkaarten.
 
Het stuk tussen Digne en Grasse is makkelijker te rijden dan het stuk tussen Grenoble en Gap. Alternatief voor dat traject is om de D1075 naar Serres te nemen.

De gemiddelde snelheid stelt niet veel voor, zeker niet als u regelmatig stopt om te genieten van het uitzicht en gelijk de auto te laten afkoelen. Maar daar is het vakantie voor!