Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een milieusticker verplicht?

Vraag gesteld door Peterhennie op 13 juni 2019

Is in Frankrijk en Italië een milieu sticker verplicht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de milieusticker verplicht is in Frankrijk en Italië.

Italië kent géén milieusticker. Echter om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden een verkeersluwe zone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels voor deze zones zijn complex, ze verschillen per stad en de boetes op overtredingen zijn hoog. Zie aanvullend Milieuzones in Italië.

Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'Air) kunnen Franse steden en departementen een milieuzone instellen. Als een milieuzone is ingesteld, mag je er alleen in met een geldige milieusticker. Er zijn twee soorten milieuzones:

  • Permanente milieuzone
  • Tijdelijke milieuzone

Let op: per 1 juli 2019 veranderen de regels m.b.t. de milieuzone in Parijs en de daarbij behorende boulevard périphérique. Kijk voor de actuele stand van zaken in onze Landeninformatie/Frankrijk bij Lage-emissiezone Parijs.

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.