Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Taxatie voor BPM bepaling

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2019

Ik heb een Peugeot Boxer Uitvoering YCUMFC/HY in B gekocht en moet binnenkort BPM aangifte doen. 9 Juni 2016 1e toelating en 67000Km. Zoek voor de verschillende berekeningswijzes de slimste.  Kunnen jullie een Waarde indicatie/taxatie maken? En de Orginele Consumentenprijs/BPM/BTW achterhalen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U moet binnenkort BPM aangifte doen van een geimporteerde Peugeot Boxer uit België.

De genoemde uitvoering is formeel niet de typeaanduiding. Na wat speurwerk zou dit de 335 2.2 LHDI L3H2 moeten zijn met 150 pk aan boord. Daar zou dan een oorspronkelijke nieuwprijs van moeten zijn geweest van netto 28.300 euro, dus zonder BPM en BTW. Dat laatste in niet moeilijk uit te rekenen maar het oorspronkelijk BPM bedrag heb ik niet kunnen ahterhalen. De Nederlandse prijslijst uit die tijd heb ik helaas ook niet kunnen traceren.

Wat betreft het fiscaal meest gunstige rekensommetje moet ik u echt doorverwijzen naar een bedrijf die dergelijke diensten verlenen. Een huidige waarde indicatie is per definitie al lastig omdat er geen Koerslijst bestaat voor bedrijfswagens. Maar dergelijke bedrijven weten de weg, kennen de bronnen en weten de manieren om het BPM restant zo laag mogelijk te houden. Voor een redelijk bedrag doen zij al het papierwerk met onderaan de streep het meest gunstige bij te betalen BPM bedrag.