Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie aankoop auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 juni 2019

Op 2 maart jl heb ik een auto gekocht.
betreft VW Tiguan 2.0 Benzine van september 2008.
Aankoopprijs was redelijk in vergelijking tot andere vergelijkbare auto's.
Op de aankoopfactuur heb ik getekend voor "garantie is afgekocht, zoals gezien, bereden en akkoord bevonden. Koper koopt op basis van gelijkwaardigheid aan kennis."
Ik heb bewust geen garantie bijgekocht: auto ziet er netjes uit, heeft regelmatig zijn beurten gehad, voor het laatst in oktober 2018.
Voor de aankoop hebben we een proefrit gedaan, een kennis (geen prof.) heeft de auto gekeurd. Er zijn geen gebreken geconstateerd en de garage staat goed bekend.
Vorige week kreeg ik pech met de auto.
Auto naar mijn garage gebracht.
Geschatte kosten plm.  € 1.000.
Nu vraag ik mij af kan ik de verkoper - met beroep op non-conformiteit - aansprakelijk stellen voor de gemaakte kosten.
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in maart 2019 bij een autobedrijf een gebruikte VW Tiguan uit 2008 aangeschaft. De auto is zonder garantie geleverd. Onlangs kwam u voor reparatiekosten van circa E 1.000,- te staan. U vraagt zich af of u deze kosten kunt verhalen op de verkoper.
 
Non-conformiteit art 7:17 BW
Of een beroep op non-conformiteit openstaat, hangt in desbetreffend geval af van het gebrek. Sommige onderdelen in een auto zijn aan slijtage onderhevig en hebben een beperkte levensduur. Betreft het een onderdeel die een levensduur heeft van 8 jaar of 100.000 km, dan kunt u in desbetreffend geval geen beroep doen op non-conformiteit.
 
Betreft het een onderdeel dat een langere levensduur kent dan 11 jaar (bouwjaar 2008) dan dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Zoals u stelt, lijkt het er op dat u de auto elders heeft laten repareren om vervolgens de reparatiekosten op de verkoper te verhalen. Wanneer u de auto zonder voorafgaand overleg of zonder ingebrekestelling elders heeft laten herstellen, dan heeft u uw rechten verspeeld en kunt u niet langer betaling van de gemaakte kosten afdwingen op de verkoper.
 
Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.