Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewegende versnellingspook en ratelgeluid

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 juni 2019

Ik ben sinds kort in het bezit van een Renault Megane Estate 1.2 Tce130 uit 2018. Na enkele dag rijden bleek de motor te hikken bij het rijden van constante snelheden. Dit bleek een bekende producteigenschap te zijn, die volgens de dealer enkel door chiptunen met verlies van garantie te verhelpen is. (Stond met verbazing te kijken toen mij dit verteld werd en daar is het laaste woord nog niet over gesproken) Ze hebben wel een softwareupdate uitgevoerd en met het tanken van E10 benzine is het schokken wel verminderd, maar zeker nog aanwezig.  
Het probleem wat zich nu opdoet is het bewegen van de versnellingspook wanneer ik gas geef of gas loslaat in de 3e of 4e versnelling. Wanneer ik op een vloeiende manier mijn gaspedaal wil loslaten schokt de pook zelfs enkele malen licht heen en weer. Het zelfde gebeurs als ik het gaspedaal heel licht indruk.
Tevens is daarnaast links voor bij het koppelingspedaal ook een ratel/ritsel geluid te horen dat meegaat op de toeren en stopt als ik het koppelingspedaal indruk.

Ook hierop (na meerijden) geeft de dealer aan dat beide "problemen" een producteigenschap zijn.

Mijn collega rijdt exact het zelfde type. Die heeft wel het hikken van de motor. maar geen bewegende pook en ritsel geluid.

Is dit echt normaal? En wat kan ik van de dealer verwachten/eisen? Ik heb nog een jaar fabrieksgarantie.

Alvast bedankt voor de reactie!
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Mégane heeft een nogal stoterig rijgedrag en u merkt een bijgeluid op.

Het inhouden en schokken is spijtig genoeg ook voor andere bezitters een herkenbaar verhaal. De dealer meldt dat dit een eigenschap is van deze motor en zijn software updates ook vaak tevergeefse pogingen om het opgelost te krijgen. De strenge emissie eisen worden vaak als excuses opgevoerd maar daar kampen alle autofabrikanten mee. Dat is geen vrijbrief voor dit soort verschijnselen. Maar een feit is dat er (nog) geen oplossing is en dat dit inderdaad inherrent is aan het product. Het is wel goed dat u bij onderhoud deze klacht blijft melden. Misschien dat er in een later stadium toch een oplossing komt en dat u daar met terugwerkende kracht alsnog voor in aanmerkig komt.

Het bijgeluid en de bewegende pook herken ik niet. Eigenlijk heb je in zo'n geval een vergelijkbarae Mégane nodig om te bewijzen dat dit een exemplarisch probleem is. Feitelijk bewijst dat de auto van uw collega maar misschien dat u met een demo Mégane van uw dealer een gezamenlijke proefrit kunt maken om hopelijk vast te stellen dat déze auto dat niet heeft. Dan heeft u feitelijk het bewijs dat er sprake is van een gebrek waarvan u van de dealer mag verwachten dat men dat binnen een redelijk termijn voor u gaat oplossen.

Zie ook aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.