Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storingslampjes

Vraag gesteld door G. Bernardus op 27 mei 2019

Ik ben in het bezit van een Audi A3 diesel met 1./9 motor. Kilometerstand 285.000 km.
Ik heb de auto altijd door een professionele garage laten onderhouden. Dit heeft mij in de laatste 2 jaar meer als 4000,-- euro gekost. Voor o.a distributieriem vervangen etc. en nieuwe remschijven remvoeringen grote en kleine beurten. De auto is van 2007. Er doet zich nu weer een probleem voor: n.l. het gaan branden van een 3-tal waarschuwingslampjes gelijktijdig.
Dit zijn het bandenspanningslampje-het ESP-lampje en het ABS-lampje. Op een bepaald moment waren ook alle lampjes weer uit. Maar vanmorgen tijdens een rustige rit over de snelweg A28 kwamen ze alle 3 terug. Ik heb de adviezen in het instructieboekje opgevolgd. Contact afzetten en na 30 seconden weer inschakelen. Dit heeft 1 keer gewerkt. Daarna kwam de storing terug maar ook het advies om de accu af te koppelen en na enkele minuten weer aan te sluiten lost het probleem niet op. (Het lampje voor storing in het remsysteem brandt overigens niet) .Ik heb grote aarzelingen om de auto naar de dealer te brengen en te zeggen : zoek het maar uit" Dit vooral vanwege de hoge onderhoudskosten in de afgelopen 2 jaar. Zelf hen ik weinig verstand van auto's en daarom zou ik graag advies willen hebben hoe ik dit probleem het beste kan oplossen. Wellicht kunt u een mogelijke indicatie geven over mogelijke oorzaken en eventuele daaraan verbonden kosten om dit op te lossen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een storing aan uw Audi A3.

De drietal storingslampjes kunnen feitelijk allemaal voortkomen uit één gebrek. Dan denk ik aan een ABS probleem zoals een defecte ABS wielsensor bij één van de wielen of een  ABS ring die misschien gebroken is. Maar nader onderzoek is toch echt onvermijdelijk. De dealer kan wellicht het snelst tot de juiste diagnose komen en lijkt het me niet een hele arbeidsintensieve ingreep om achter de oorzaak te komen. Maar maak vooraf afspraken over de diagnosekosten om onaangename verrassingen te voorkomen.