Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jerrycan tanken in België

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 mei 2019

Ik wil graag weten hoeveel liter benzine mag ik in een jerrycan in mijn auto in België vervoeren?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoeveel benzine u in een jerrycan mag meenemen in België.

Van de jurist van onze Belgische zusterclub Touring kregen wij het volgende antwoord: "Het vervoer van gevaarlijke goederen is geregeld door een " Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg", beter bekend onder de naam 'ADR'". 
 
Het ADR-reglement legt een aantal zeer strikte voorwaarden op voor het vervoer van brandstoffen, maar tegelijkertijd zijn daarop ook een aantal uitzonderingen voozien. Zo zijn de voorschriften van de ADRreglementering niet van toepassing op het vervoer van vloeibare brandstoffen (benzine, diesel,...) als reservebrandstof voor persoonlijk gebruik. Voorwaarde is wel dat de reservebrandstof vervoerd wordt in draagbare brandstofrecipiënten, zoals jerrycans, en dat niet meer dan 60 liter per transporteenheid wordt vervoerd (hoofdstuk 1.1, punt 3.3 van de ADR-reglementering).
 
Anderzijds moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de autokoffer. Hoewel zo tot 60 liter reservebrandstof mag vervoerd worden, menen wij toch dat het uit veiligheidsoverwegingen beter is slechts een kleine jerrycan van b.v. 10 liter te gebruiken. Als reserve zou dit moeten volstaan.