Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afgewaaide dakdragerstrip

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 mei 2019

De afdekstrip van de rail waar een dakdrager in gezet kan worden is van mijn auto afgewaaid. Ook de klemmen waarmee hij bevestigd was. De auto is in nov 2016 nieuw afgeleverd. We hebben nog nooit een dakdrager op het dak gehad en de strip is er nooit afgeweest. Valt het afwaaien van de strip met klemmen onder de fabrieksgarantie? Je mag er toch vanuit gaan dat dit niet zomaar gebeurd.
De eerste reactie van de garage is afwijzend (toen dacht ik nog dat alleen de strip eraf was  en wist ik nog niks van de klemmen die ook weg zijn).
Via mijn autoverzekering kan ik in een andere garage het herstel laten doen, maar de strip die in de juiste kleur moest worden gespoten en de klemmen zijn nu al bij de garage waar ik de auto heb gekocht besteld.
Wat kan ik het beste doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De afdekstrip (en klemmen) van de daklijst  van de auto ontbreekt. De verkoper wil u niet tegemoet komen, daar de fabrieksgarantie verstreken is. U heeft de auto in 2016 nieuw aangeschaft. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Na overleg met mijn technische collega's lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de daklijst van de auto is afgewaaid. Als de daklijst gebrekkig zou zijn geweest, dan had deze naar alle waarschijnlijk niet drie jaar lang op de auto blijven zitten...

Bovendien hebben wij niet eerder vernomen, dat er een daklijst spontaan van een auto is afgewaaid. Het heeft er alle schijn van dat het ontbreken van de daklijst gezocht moet worden in een externe oorzaak zoals diefstal, vandalisme of in de wasstraat.

Conclusie
Een beroep op non-conformiteit (art 7:17 BW) lijkt mij hier niet haalbaar, zeker nu het aan u is aan te tonen, dat de daklijst ondeugdelijk zou zijn (geweest).

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.