Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trilling bij lage toeren Ford Focus 1.5 TDCI 2015

Vraag gesteld door W. van Waaij op 16 mei 2019

Al langere tijd, vanaf ca 70.000 km heb ik last van een trilling in mijn Powershiftbak tussen de 1300-1800 toeren. Dit geldt voor de 4e-6e versnelling, lager niet. Ik heb ook 1x last gehad met starten, dat de auto niet aansloeg maar heel hard ging klapperen (als kapot vliegwiel?). Misschien heeft dat schade veroorzaakt, klonk alarmerend. Direct naar de dealer geweest, die heeft een service-update gegeven die hier betrekking op zou hebben. Volgens de garage zouden de veren in de koppeling kapot/te slap zijn. Kan dit kloppen en wat zouden de kosten hiervan zijn? Kan ik van Ford nog coulance verwachten? Kan doorrijden kwaad? Zijn dit bekende problemen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De Powershift automaat geeft in de 4e en 6e versnelling een vervelende trilling af.

Uw omschrijving doet het meest vermoeden dat de oorzaak gezocht moet worden bij het dual-mass vliegwiel. Ook in relatie tot het genoemde startprobleem. In het verleden waren er ook wel koppelingsproblemen, met name bij de B-Max generatie met Powershift. Maar bij deze generatie Focus diesel is dit gelukkig nog geen heel herkenbaar fenomeen.

Een concrete diagnose op afstand is lastig maar een feit is dat de demontage van de bak onvermijdelijk is. Dan zal wellicht wat makkelijker het probleem zichtbaar zijn, vooral wanneer het het vliegwiel betreft. Dat neemt niet weg dat zowel bij het een óf het ander geconstateerde gebrek dit non conform is. De veschijnselen begonnen bij 70.000 km en dan is dit normale slijtage bij lange na niet aan de orde. In zo'n geval zou u kunnen overwegen de formele weg in te slaan en een ingebreken stelling naar de dealer te sturen. Natuurlijk hoeft dat niet wanneer men op voorhand belooft dit naar behoren netjes op te lossen. Maar dat is niet vanzelfsprekend en is het goed wanneer u merkt dat de dealer niet heel toeschietelijk is, u beter het e.e.a. op paier zou kunnen zetten.

Zie aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.