Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Seat exeo 1.8 tsi op lpg

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 mei 2019

Zag deze auto uit 2010 staan en omdat er weinig bekend over is op internet vroeg ik me af of de 1.8tsi motor uit die tijd veel problemen kent. En of lpg op deze motoren nog voor evt andere problemen zorgt. Voor de rest leek de exeo mij wel een goede auto, ook gezien jullie reviews erover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Seat Exeo met een 1.8 tsi motor op LPG.

Ik verwijs u naar de wellicht al gevonden occasiontest van de Seat Exeo met ook de bevindingen van de Wegenwacht. Daar vindt u géén schokende zaken en komt nadrukkelijk naar voren dat dit een ondergewaardeerde auto is. Dat maakt 'm misschien juist daarom zo aantrekkelijk.

In het verleden, in de tijd van de carburateurs, was de uitstoot van een LPG-auto schoner dan die van een benzine-auto. Benzinemotoren zijn nu veel schoner geworden dan vroeger, door onder andere uitgebreide uitlaatgas-nabehandeling, uitlaatgasrecirculatie en directe benzine-injectie. De CO2-uitstoot is bij LPG nog wel wat lager, maar vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij LPG veel hoger. Het brandstof verbruik is trouwens óók al gauw 10-15% meer dan op de oorspronkelijke brandstof. Daarbij komt ook dat  een LPG installatie niet altijd een goed huwelijk aangaat met de al aanwezige componenten. Dat kan nog weleens vervelenden elektronica storingen opleveren en mechanische defecten bij hogere kilometerstanden. Uiteindelijke heeft Seat ook géén homologatie afgegeven voor LPG en zou je in zekere zin kunnen zeggen dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid meer gegarandeerd is bij een benzine versie.