Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor Citroën C4 Grand Picasso vervangen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 mei 2019

Ik ben in het bezit van een Citroen C4 grand Picasso, bouwjaar juni 2016, uitgerust met een 1.2 liter 3-cylinder benzinemotor. Kilometerstand 75000 km. Onlangs verscheen er een foutmelding "motorstoring - laat uw auto repareren". De BOVAG garage (geen Citroendealer) waar mijn auto in onderhoud is wist geen raad met deze storing en is met de auto bij de Citroendealer langs gegaan waar mijn auto bijna 2 jaar geleden is gekocht (destijds 1 jaar oud). Na uitlezen van de storing komt de Citroendealer tot de conclusie dat de motor vervangen moet worden, zonder duidelijke uitleg. Op een coulance regeling kan geen aanspraak worden gemaakt, o.a. omdat de auto oorspronkelijk uit Duitsland afkomstig is. Na enig rondvragen bij collega's is mijn garage tot de conclusie gekomen dat het probleem een vervuilde motor is, veroorzaakt door de distributieriem waarvan "microvezels" loslaten die in de motorolie oplossen. Schoonmaken zou niet helpen en de enige remedie is daarom vervanging door een andere motor. Dit zou een bekend probleem zijn van deze motoren met dit bouwjaar.

Mijn vraag: is het redelijk dat een motor van nog geen 3 jaar oud waarmee 75000 km is gereden vervangen moet worden, of is een andere oplossing mogelijk? En kan ik om een coulanceregeling of tegemoetkoming in de kosten vragen van de Citroendealer, mijn garage (die mij deze auto heeft aangeraden), of van Citroen Nederland?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in 2017 bij een BOVAG garage een Citroën Grand Picasso uit 2016 aangeschaft. Nu, bij een kilometerstand van 75.000 km, blijkt dat de motor vervangen dient te worden. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu duidelijk is dat de motor ondeugdelijk is, is de auto niet geschikt voor normaal gebruik, en voldoet de auto zodoende niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechten.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten voor rekening en risico van de verkoper. Op grond van het Quelle arrest mag een ondernemer bij vervanging géén gebruiksvergoeding doorberekenen aan de koper (consument).

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze in zodra u er met de garagist niet tot een vergelijk komt.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten garage kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.