Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsenrek

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 mei 2019

We hebben een Citroën c1 van 2015, we willen graag onze e-bikes meenemen op het fietsenrek. Vraag: kan de c1 dit aan ivm de vering? Wat vindt U van het eventueel monteren van BumpBuddies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Citroën C1 een fietsendrager zou kunnen hebben met twee e-bikes m.b.t. de vering.

Formeel mag deze auto niets trekken en is er daarom ook géén opgegeven kogeldruk. Voor de C1 is echter wel een goedgekeurde trekhaak beschikbaar van Bosal. Bij de montagehandleiding staat vermeld: "Alleen te gebruiken als fietsendrager. Het is niet toegestaan om deze constructie voor andere doeleinden te gebruiken."

De opgegeven kogeldruk van de trekhaakfabrikant is echter 60 kg. Mogelijk dat u met twee e-bikes en het gewicht van de fietsendrager daar overheen gaat.

Als het goed is heeft uw auto een laadvermogen van 425 kg. De belasting van de achtervering zie ik dan niet als buitensporig met twee fietsen. Twee volwassenen op de achterbank lijkt me meer belastend en blijft dan toch binnen het maximale laadvermogen en zie ik geen noodzaak om de vering aan te passen. Maar een dergelijk gewicht aan de ''staart'' van de auto zal het rijgedrag wel wat veranderen. Maar het belangrijkste struikelblok is de toegestane kogeldruk van de trekhaak. Deze zou u formeel niet mogen overschrijden.