Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto trekt naar rechts na bandenwissel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2019

Na het wisselen van mijn winterbanden naar zomerbanden trekt mijn auto op de snelweg naar rechts. Vanochtend ben ik bij de dealer geweest waarna de achter/voorbanden met elkaar zijn gewisseld. Of ik zelf even een ritje kon maken ivm de drukte. Bij de testrit bleef het euvel.

De hefwerkplaats is vervolgens met mij gaan rijden. Na het euvel te hebben erkent, en mijn vraag of we mogelijk met uitlijnen het euvel konden verhelpen was het advies dat 2 nieuwe banden mogelijk de oplossing zouden geven. Het profiel van de banden werd bij terugkomst bij de garage controleert, en als goed bevonden. Toch is mij geadviseerd nieuwe banden te kopen, alhoewel dit mogelijk niet de oorzaak is.

Hoe nu verder? Zo kan ik natuurlijk niet blijven rijden.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na het wisselen van winterbanden naar zomerbanden trekt uw auto naar rechts.

Omdat de auto met de winterbanden goed was lijkt de oplossing niet in de wielstanden te liggen. U schrijft dat er banden van voor naar achter gewisseld zijn zonder resultaat. Uw garage adviseert 2 nieuwe banden te monteren, maar welke 2 dan? Als u banden voor-achter wisselt is er immers geen verbetering.

Deze banden hebben eerder onder deze auto gezeten, waren de banden gemerkt zodat ze op de juiste plek met de juiste draairichting gemonteerd zijn? Voor dat de winterbanden gemonteerd werden trok de auto niet neem ik aan, dus wat is er met de banden gebeurd dat de auto nu trekt?

Misschien kunnen er banden links-rechts gewidsseld worden, maar dat kan alleen met banden zonder vaste draairichting.