Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weinig gereden en toch grote beurt?

Vraag gesteld door F. van Zon op 28 april 2019

Ik heb een Santa Fe van 2008 met km stand 132.000. de auto heeft bij 123.000Km een tussenbeurt gehad 1 jaar geleden (onderhoudsboekje 135.000Km of 108 maanden). Na 12 maanden of 150.000KM zou volgens onderhoudsboekje een grote beurt uitgevoerd moeten worden. Een Hyundai dealer stelt voor de tussenbeurt te doen van 135.000Km gelet op km stand conform onderhoudsboekje en is de beurt die ik bij 123.000Km ook heb laten uitvoeren. Wat vindt u? Een grote onderhoudsbeurt of een tussenbeurt?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u nu kunt voldtaan met een tussenbeurt óf toch volgens het onderhoudsschema een grote beurt.

Uw garage heeft duidelijk de intensie onderhoud ''op maat'' te leveren. Formeel is een grote beurt van toepassing maar gezien de relatief geringe kilometers zou u volgens de garage ook kunnen volstaan met een tussenbeurt. Voor de garage is er zeker geen commercieel belang u richting een tussenbeurt te duwen en denk ik dat u gerust op dat advies in mag gaan.

Misschien is het wel van belang het onderhoudsverleden erbij te pakken of er tóch een aanvullende ingreep noodzakelijk is i.c.m. met de tussenbeurt, zoals de eerder genoemde bougies. Maar ik kan me voorstellen dat andere ingrepen best vooruit geschoven kunnen worden en kan een meedenkende garage van jaar tot jaar óók individueel bekijken welk onderhoud ''op maat'' geleverd kan worden. met de hand op de knip maar zonder onderhoudsrisico's.