Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemd schakelgeluid

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 april 2019

Een paar weken geleden heb ik u benaderd ivm een vreemd schakelgeluid aan mijn Polo 2018.
Dit was toen uw advies:
Een diagnose op afstand is altijd lastig maar op basis van uw omschrijving denk ik niet aan een gebrek in de versnellingsbak. Misschien dat het geluid onstaat bij het kantelen van de motor en versnellingsbak, op het moment van ontkoppelen en schakelen. Je zou dan kunnen denken aan een motor- of versnellingsbaksteun die misschien los zit of te veel bewegingsvrijheid heeft. In de overige versnellingen is het kanteleffect van motor en bak wat minder nadrukkelijk dan van 1 naar 2 en zou u het daarom dan juist niet bij de andere scahkelmomenten kunnen waarnemen.

Gezien de leeftijd van de auto is er nog altijd sprake van fabrieksgarantie. Het geluid duidt op een gebrek die onder de noemer van fabrieksgarantie voor herstel in aanmerking komt. Alle reden dus de dealer hier naar te laten kijken. Hopelijk blijkt het een kleinigheid.
Heb bij twee verschillende VW-dealers een testrit gemaakt. Bij "eigen" dealer was de conclusie:
Kunnen geen oorzaak aanwijzen, maar kan geen kwaad. Is een product-eigenschap. Vooral deze combinatie wekte mijn argwaan. Dus naar nummer twee.
Gaf als oorzaak het lage olieniveau in de versnellingsbak. VW doet dat met opzet om milieutechnische redenen. Kan geen kwaad. Elke VW met deze motor (1ltr + 5-bak) heeft dat.
Nou mijn dochter heeft een UP (1ltr + 5bak) en die vertoont het niet.
Ik blijf het merkwaardig vinden en bovendien stoort het geluid me elke keer als ik het hoor.
Als ik het koppelingspedaal heel langzaam laat opkomen is de lichte bonk niet waarneembaar. De auto rijdt verder beter dan verwacht (heb altijd grotere VW's gereden) en de uitrusting is meer dan compleet hetgeen ik ook als een pluspunt ervaar.
Ik heb mijzelf voorgehouden dat ik maar moet leren leven met dit euvel, maar dat lukt niet echt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een aanvullende vraag omtrent het bijgeluid bij uw VW Polo.

Het omschreven geluid alszijnde een producteigenschap van de betreffende Polo kennen wij niet. Het is wel zo dat de conclusie producteigenschap een vaker gehoorde kreet is wanneer een gebrek misschien lastig te traceren valt. En ''kan geen kwaad'' is wat ons betreft geen redelijke motivatie om de klacht af te wijzen. Er zijn meerder gebreken te bedenken die geen kwaad kunnen, maar er niet in horen.

Wanneer het excuses ''producteigenschap'' wordt gehanteerd is er eigenlijk één passend vervolg. Een overeenkomstige Polo en ook die gezamenlijk aan een proefrit onderwerpen. Wanneer deze nét als bij de Up van uw dochter dit verschijnsel niet laat horen, is de conclusie dat het in uw geval exemplarisch is. Dus bijvoorbeeld een demo Polo inzetten als referentie, uiteraard in overleg met de verantwoordelijke dealer. En misschien kunt u dat ook zo concreet afspreken. Als het een producteigenschap is hebben ze het dus allemaal. Dus óók vergelijkbare demo. Wanneer dat niet het geval is, hoort het geluid er niet in en mag u verwachten dat de dealer dit gaat herstellen.