Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen bougies

Vraag gesteld door F. van Zon op 28 april 2019

In het onderhoudsboekje van mijn Hyundai Santa Fe van bouwjaar 2008 staat bij groot onderhoud c.q. om de 30.000Km of 24 maanden: "bougies". betekent dit bougies vervangen? Nu heeft deze auto in mei 2017 een grote onderhoudsbeurt gehad, maar op de factuur van de Hyundai dealer staat niet gespecificeerd dat de bougies vervangen zijn? Wel specificeerd hij: carterplugring, oliefilterelement, interieurfilter, motorolie Q8 5W30 C3, maar niets over de bougies. zijn die nu vervangen of niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het onderhoud aan uw Hyundai Santa Fe.

De onderhoudsfactuur uit 2017 laat inhoudelijk wat ''kleiner'' onderhoud zien en worden bougies niet letterlijk genoemd. Dan zullen ze ook niet vervangen zijn zoals het instructieboekje dat aangeeft, iedere 30.000 km of 24 maanden. Misschien kan de voor onderhoud verantwoordelijke garage aangeven wanneer voor de laatste keer bougies vervangen zijn.

In ieder geval is het advies het voorgeschreven onderhoud te volgens zoals opgegeven door de fabrikant. Wanneer de bougies inmiddels méér dan 30.000 km en 24 maanden hun werk doen is het raadzaam deze op redelijk kort termijn alsnog te vervangen.