Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Surfplank op dakkoffer?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 april 2019

Ik overweeg voor de zomervakantie boven op mijn dakkoffer nog 2 golfsurfplanken te bevestigen. Hier bestaat een speciale dakkoffer voor maar kun je dit ook doen op een bestaande dakkoffer d.m.v. spanbanden? Zijn hier speciale regels voor wat wel en niet is toegestaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het omschreven transport van 2 surfplanken is toegestaan.

De maximale hoogte van een personenauto is 4,00 meter. Zolang dat inclusief lading niet wordt overschreden is het dus toegestaan. Mits natuurlijk allemaal deugdelijk bevestigd. Maar twee surfplanken óp de dakoffer lijkt mee geen deugdelijke oplossing. Een dakkoffer is ontworpen op iets in te vervoeren en niet erop. Ik denk dat de constructie van de dakkofer daar niet op berekend is en dat de fabrikant van de dakkoffer dat ook zal afwijzen.

Er zijn inderdaad speciale houders voor en zou ik toch willen benadrukken de risico's beter te vermijden en dan toch daar voor te kiezen. Let wel op de maximaal toegestane daklast van de auto én van de dakdrager. Dat is niet ongelimiteerd en dat is uiteraard ook een regel waar je je aan dient te houden. De toegestane daklast staat vaak in de handleiding van de auto.