Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Privé vrachtwagen Duitsland

Vraag gesteld door D. Verbeek op 30 april 2019

Ik wil met een Ford F250 op vrachtwagen kenteken (3600 mx massa) welke prive op naam staat met een caravan door Duitsland.
Mag ik op zondag rijden? Moet ik privé een tachograaf hebben in Duitsland.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verplichting van een Tachograaf in Duitsland. U wilt met een Ford F250, Toegestane Maximale Massa boven 3.500kg, privé tenaamgesteld, naar Duitsland. U vraagt of een tachograaf verplicht is en of u op zondag mag rijden in Duitsland.

Een tachograaf is voor auto's tussen 3.500 en 7.500 kg alleen verplicht voor beroepsgoederenvervoer. Het rijverbod op zon en feestdagen geldt alleen voor vrachtwagens van 7.500 kg TMM of meer.

Op onze landeninformatie vindt u hier meer informatie over.
 

Bijzonderheden - Rijverbod

  • In Duitsland geldt op zon- en feestdagen, en in de vakantiemaanden ook op zaterdagen, een rijverbod voor vrachtwagens en bedrijfsauto’s (ongeacht hun gewicht) die een aanhangwagen trekken.
  • Dit rijverbod gold ook voor bedrijfsauto's met aanhanger die gebruikt werden voor privéritten, maar de wet die het rijverbod regelt, is op 19 oktober 2017 gewijzigd en nu geldt het rijverbod uitsluitend nog voor voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van goederen voor zakelijke doeleinden of het vervoer van goederen tegen een vergoeding. 
  • Het rijverbod geldt nu niet meer voor privéritten met bedrijfsauto's voor sportieve of recreatieve doeleinden, dus bijvoorbeeld niet voor een camper of een bestelbus die een caravan trekt, een auto die een paardentrailer trekt en op weg is naar een springconcours of een bedrijfsbusje met een vouwwagen erachter.