Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2019

Vorig jaar heb ik een Volkswagen Tiguan (nieuwprijs ongeveer 35.000) uit 2012 gekocht. De auto was geïmporteerd uit Duitsland. Nu de auto een beurt moet hebben blijkt de tellerstand voor aanschaf terug te zijn gedraaid met 40.000 kilometer. Ik kocht de auto dus niet met 57.000 op de teller, maar met ongeveer 100.000 km op de teller. Uit de wagenhistorie is dit af te leiden en ook zijn er doelbewust een aantal bladzijden uit het onderhoudsboekje/serviceplan gesneden. Degene die mij de auto heeft verkocht zegt dit niet zelf gedaan te hebben, maar is ook bij de neus genomen. Ik denk dat hij te goede trouw is. Hij wil het ook netjes met mij regelen en afhandelen. Inmiddels heeft hij mij 2000 euro aangeboden en de kosten van de aankomende grote beurt te vergoeden.

Ik vind dat dit nog een te laag aanbod is. Er is sprake van nogal wat nadeel:
- Teveel betaald bij aanschaf (21.500 euro)
- ruim 40.000 km in tellerstand verschil
- hogere onderhoudskosten, nu direct en in de toekomst
- lagere restwaarde
- de deceptie, het gevoel, een auto met een duidelijk hogere tellerstand te rijden dan in werkelijkheid.
- gebrandmerkte auto, waarvan de vraag is of deze nog goed te verkopen is.

Met betrekking tot dit laatste heb ik al bedacht dat ik bij de dealer wil bedingen, dat hij t.z.t. de auto van mij terugkoopt voor een marktconforme waarde.
Rest mij drie vragen:
1. Kan één van uw experts zeggen welk bedrag als schadeloosstelling (als ik het zo mag noemen) redelijk is? Misschien een specificatie mogelijk als het gaat om de tegemoetkoming met betrekking tot de respectievelijk genoemde nadelen.
2. Is het teruggeven van de auto een optie. En is het dan redelijk om (na een jaar ermee rijden) toch de originele aankoopprijs terug te vragen. Of.. met welk bedrag moet dit worden verlaagd. We hebben er dit jaar ruim 20.000 km mee gereden.
3. Moet van deze fraude eigenlijk geen melding of aangifte worden gedaan? En waar dan? Politie, Rijksdienst voor het Wegverkeer, ANWB?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt een gebruikte auto uit 2012 gekocht. De auto is geïmporteerd uit Duitsland. Bij een onderhoudsbeurt blijkt de kilometerteller te zijn teruggedraaid. U wilt weten wat de mogelijkheden zijn. De auto teruggeven of een bedrag aan schadevergoeding eisen? Ook wilt u weten of u aangifte moet doen.
 
Dwaling
Een professionele verkoper moet instaan voor de juistheid van de kilometerstand. De kilometerstand van een tweedehands auto is doorgaans essentieel bij het kopen van een tweedehands auto. Wanneer de werkelijke kilometerstand afwijkt van de opgegeven kilometerstand kunt u de verkoper aanspreken met een beroep op dwaling.
 
Dwaling wil zeggen dat de koopovereenkomst is gesloten onder invloed van een verkeerde informatie over essentiële eigenschappen van het product. Was de juiste informatie wel gegeven, dan was de overeenkomst niet gesloten of bijvoorbeeld voor een lagere prijs. U moet aantonen dat de kilometerteller is teruggedraaid en met hoeveel kilometer. Ik begrijp uit uw vraag dat u vermoed dat de verkoper ook niet wist dat de kilometerteller was teruggedraaid. In dat geval zal er sprake zijn van wederzijdse dwaling.
 
Vernietiging overeenkomst of prijsvermindering
Wanneer er sprake is van (wederzijdse) dwaling kunt u de koopovereenkomst vernietigen. Dit betekent dat de koopovereenkomst eigenlijk niet is gesloten. De verkoper moet u de koopprijs terugbetalen, u moet de auto teruggeven.
 
U kunt kiezen voor een prijsvermindering. De vraag is dan of wat de verkoper u heeft aangeboden, € 2.000 en een gratis grote onderhoudsbeurt, redelijk is.
Ik heb dit nagevraagd bij mijn collega’s van autoadvies. Een redelijke vergoeding zou het  verschil in prijs kunnen zijn tussen de auto zonder teruggedraaide km-teller en met de teruggedraaide km-teller. Aan de hand van de ANWB/BOVAG Koerslijst komen zij tot de conclusie dat het aanbod van de verkoper redelijk is.
 
Mochten er bij die onderhoudsbeurt gebreken ontdekt worden die het gevolg zijn van het feit dat er met de auto meer kilometers zijn gereden, dan zou u met de verkoper kunnen afspreken dat de reparatiekosten voor zijn rekening zijn. 
 
Vergoeding aan de verkoper
Naar mijn mening bent u geen (gebruiks)vergoeding verschuldigd. Immers, de overeenkomst wordt geacht nooit gesloten te zijn.
 
Aangifte politie
Sinds 2014 is kilometerfraude strafbaar. U kunt hiervan aangifte bij de politie doen, wanneer u een vermoeden heeft wie in Nederland de kilometerteller heeft teruggedraaid. Aangifte is geen verplichting. U kunt geen aangifte bij de ANWB of de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

Meer informatie over teruggedraaide kilometerstand vindt u op onze website.