Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine zonder bio-ethanol

Vraag gesteld door Jacarp op 30 april 2019

Eerder stelde ik de vraag welke brandstof er verkrijgbaar is zonder bio ethanol. Ik kreeg het antwoord, dat dit o.a. de BP 98 benzine is. Heden tankte ik deze brandstof en zag, dat er op de pomp een E5 sticker was geplakt. De pomp eigenaar beweerde, dat dit nog steeds dezelfde bio ethanol vrije benzine was, maar dat de overheid had voorgeschreven dat overal deze stickers opgeplakt moesten worden. Toen ik hem vertelde, dat ik afgelopen jaar voor ca €8.000 schade aan mijn oldtimer had gehad stelde hij dat hij daar niet voor in kon staan. Ik vraag nu nogmaals welke brandstoffen er zonder bio ethanol op de markt zijn en voeg daar nu de vraag bij of het mogelijk is om signalering van wijzigingen hierin te mogen ontvangen. Ik kan de aard en oorzaak van de schade, die ik had toelichten maar vermoed, dat dit buiten de streking van deze vraag zal liggen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke benzine vrij is van bio-ethanol.

Van BP hebben wij de info destijds ontvangen van de manager Communications & External Affairs. Wanneer de pomphouder aangeeft dat deze brandstof nog altijd vrij is van bio-ethanol zou dat wat mij betreft een betrouwbare info moeten zijn. De E5 sticker geeft feitelijk aan dat er sprake is van maximaal 5 procent ethanol. Dat kan dus in dit geval ook 0 zijn. In ieder geval heeft BP aangegeven dat met de komst van de brandstoflabels de samenstelling van hun brandstoffen ongewijzigd is gebleven. Maar misschien dat u een bevestiging kunt krijgen van de klantenservice van BP.

De ook eerder genoemde Competition 102 van Salland Olie (onder meer verkrijgbaar bij de stations van Firezone) is in ieder geval nog altijd ethanol vrij maar mét de E5 aanduiding om dezelfde reden als hierboven. Daar wordt op de website in ieder geval duidelijk aangegeven dat deze nog altijd ethanol vrij is. Maar wanneer een maatschappij hun producten binnen alle regelgeving tóch wat wijzigen of vernieuwen, wordt de ANWB daar niet van op de hoogte gebracht. Dat is product info dat in de regel op de website of eventueel via de media voor commerciele doeleinden wordt gedeeld.