Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vierde EGR-klep

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 april 2019

Voor de vierde maal binnen 3 jaar (19-9 '16 - 14-4 '19) moet de ERG-klep van mijn auto (Ford, Focus 1,6 Tdci, sept 2008) vervangen worden.
- De eerste maal (195.161km) heb ik uiteraard gewoon de kosten gedragen.
- De tweede maal (220.597km) was de klep ruim binnen een jaar al weer aan vervanging toe en kreeg ik garantie.
- Dit maal (251.265km) gaat het om anderhalf jaar. Mijn Fordgarage (beroept zich op Ford-Nederland) geeft aan dat de garantie van 1 jaar verstreken is en dus is de rekening voor mij.

Mijn vraag is of dit redelijk is van Ford en of hiermee de zgn. non-conformiteit in het geding?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Ford Focus 1.6 tdci uit 2008. Vanaf september 2016 (195.000 km) tot heden (251.000 km) is in een tijdsbestek van 3 jaar, maar liefst 4 maal de EGR vervangen. De tweede keer (binnen een jaar) is de EGR onder garantie vervangen, de derde keer heeft u alleen het onderdeel moeten afrekenen. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Oorzaak & gevolg
Het heeft er alle schijn van dat de dealer telkens alleen het gevolg heeft weggenomen en geen oog heeft gehad voor de oorzaak. Bij normaal gebruik en onderhoud van de auto heeft u zeker niet te verwachten dat een EGR zo vaak aan vervanging toe is. Van een EGR mag u verwachten dat deze een levensduur heeft van 150.000 km of meer.

Non-conformiteit (art 7:17 BW)
Nu de EGR ondeugdelijk is, dan wel ondeugdelijk gemonteerd is, voldoet de EGR(incl montage) niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u de verkoper (Ford dealer die EGR heeft vervangen) in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Reparatiekosten
Wanneer er sprake is van non-conformiteit komen de herstel- of vervangingskosten voor rekening en risico van desbetreffende dealer.

Wanprestatie art 6:74 BW
Andere optie is dat de garagist alleen het gevolg heeft aangepakt door de EGR telkens te vervangen, maar nagelaten heeft de oorzaak weg te nemen. In dat geval is de dealer toerekenbaar tekort geschoten in haar verplichtingen op grond van de overeenkomst tot uitvoering reparatie.

Betalen onder protest
Wanneer de reparatie aan de EGR vrijdag uitgevoerd is, adviseer ik u met klem aan de factuur onder voorbehoud van alle rechten of onder protest te voldoen, in het geval u niet tot een vergelijk komt met de dealer.

Rechtsbijstand
Schakel bij een eventueel geschil uw rechtsbijstand in.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten garage kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.