Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur druklager

Vraag gesteld door G. Wijbrandts op 11 april 2019

Geachte heer of mevrouw, in 2011 hebben wij een nieuwe Opel Corsa gekocht, de auto is altijd onderhouden bij de dealer, ook al omdat het ‘normale’ onderhoud voor rekening van Opel was in de eerste 5 jaar. De auto is nu 8 jaar oud en heeft 70.000 km gereden. Nu blijkt de druklager versleten, hij lekt en daardoor zijn de koppelingspedalen ook aan vervanging toe. Totale reparatiekosten rond de €1500 + de kosten voor vervangend vervoer à €25/dag voor 5 dagen. Ik vind dat slijtage van de druklager bij 70.000 km niet normaal is en dat ik had mogen verwachten dat bij een nieuwe auto vervanging op een veel later tijdstip aan de orde zou moeten zijn. Alhoewel de garantie natuurlijk al lang afgelopen is vind ik dat het bovenstaande argument mee genomen moet worden in de overweging wie de kosten voor zijn rekening moet nemen. Mede omdat er extra kosten zijn voor vervanging van de koppeling alsmede de kosten van vervangend vervoer omdat ik door de onverwachte reparatie de auto langer kwijt ben dan wanneer ik zo’n reparatie samen met de garage plan. Ik heb eerder mee gemaakt dat dezelfde garage (andere eigenaar) in een soortgelijke situatie uit coulance 40% korting gaf op de reparatie en de kosten voor vervangend vervoer niet in rekening bracht. In dit geval stelt de garage dat zij dit niet gaan doen en dat reclameren bij Opel niet zinvol is. Die gaan zich beroepen op de leeftijd van de auto en de verlopen garantie en er wordt nooit uit coulance korting gegeven in een dergelijke situatie.
Is mijn redenering realistisch, is er een juridische basis of jurisprudentie die mijn redenatie ondersteunt en als dat zo is, hoe pak ik de situatie dan aan.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto van 7 jaar oud waarbij de druklager vervangen moet worden. U vraagt zich af of de verkoper hieraan zou moeten bijdragen.

Als u een nieuwe auto koopt heeft u daarbij garantie. Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet wel bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden.

In uw geval betreft het een auto van 7 jaar oud. Daarbij kunt u aangeven dat u nog niet rekening hoeft te houden met de vervanging van een druklager en de bijbehorende koppeling. U mag eerder rekening houden met een levensduur van 150.000 km. Als de koppeling zelf nog goed is, maar alleen de druklager moet worden vervangen mag u van de dealer/verkoper zeker een bijdrage in de reparatiekosten verwachten. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Voor vervangend vervoer kunt u de dealer niet aanspreken.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.