Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slepen auto door ANWB

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 maart 2019

De vraag gaat over het slepen van mijn auto na pechgeval. Bij mijn auto kun je niet met voetpedaal remmen als de motor niet loopt. Enkel alleen met de handrem. Nu is tijdens de sleep achter de ANWB auto geremd met de handrem, maar zonder koppelingspedaal ingedrukt, vergeten. Dit gaf 2 schokken aan mijn auto, omdat ik dus stil stond ben de ANWB auto mij nog aan slepen was. Mijn stuur shakete even heen en weer. De vraag is dat ik bang ben dat ik nu schade aan stuurinrichting heb?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er technische gevolgen kunnen zijn ontstaan door het slepen van de auto.

U meldt geremd te hebben met de handrem tijdens het slepen zónder ingetrapte koppeling. Dat zou dan moeten betekenen dat uw auto is gesleept in de versnelling. Dat lijkt me niet erg geloofwaardig. Je sleept natuurlijk altijd in z'n vrij en kan je de koppeling verder ook met rust laten. Verder geeft u aan dat de remmen niet werken zonder draaiende motor. Ik weet geen merk en type auto maar in de regel werkt de rembekrachtiging niet. Remmen doet hij wel maar met véél pedaalkracht. Met af en toe ondersteunend de handrem erbij kan soms handig zijn.

Hopelijk is alles verder wel goed verlopen. Het schudden van het stuur lijkt mij onschuldig. Een stuurinrichting krijgt veel heftiger werk te verwerken in een rijdende situatie. Zonder draaiende motor zal de bekrachtiging ook niet gewerkt hebben en voelt alles heel anders aan dan al rijdend op de weg. Ik heb niet de indruk dat u gebotst bent of ergens iets geraakt of overheen gereden. Dan zie ik ook geen reden te denken aan een beschadigde stuurinrichting.