Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juiste bandenspanning

Vraag gesteld door S. Ringeling op 21 maart 2019

Volgens het bijgeleverde boekje heeft mijn Volvo S40 uit 1999, als ik in mijn eentje rijd, een bandenspanning nodig van 2,2 voor en 2,0 achter. Als ik daar om vraag bij het monteren van nieuwe banden krijg ik vaak nogal verrassende reacties, zoals "ik doe altijd 2,8 rondom, dat rijdt lekker." Zelfs de Wegenwacht die ik laatst vroeg om de bandenspanning bij één band te controleren (omdat we toch aan het wachten waren tot de accu enigszins opgeladen was) zei " Oh, zo'n band kan wel 2,5 hebben hoor!"
Het lijkt me sowieso raar om één band een hele andere spanning te geven. Maar moet ik nu het boekje volgen of de, nogal wisselende, monteurs?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenspanning van uw auto.

De opgave zoals vermeld in het instructieboekje is feitelijk het uitgangspunt. Maar er is altijd nog wel een bepaalde marge naar boven. Een motivatie om de bandenspanning tóch wat hoger te zetten kan zijn om een fractie lagere afrolweerstand van de banden te realiseren, met een paar procent winst op het gebied van het brandstofverbruik en levensduur.

Een acceptabele marge is 0,3 bar. In uw geval is er dus niks mis wanneer u de bandenspanning vóór op 2,5 en achter op 2,3 bar zet. Zoals gezegd met een licht voordeel op het gebied van brandstofverbruik en slijtage, zonder noemenswaardige concessie wat betreft veiligheid zoals grip en remweg.