Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken met Hybrid auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 maart 2019

Ik ben van plan de auto Kia Niro 1.6 Hybrid ExecutiveLine aan te schaffen, kan/mag ik daar mijn Kip caravan mee trekken. Trekgewicht is 1300kg. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties van een KIA Niro als caravantrekker in de bergen.

De KIA Niro met trekgewicht-extensiepakket is opgenomen in onze caravantrekker en scoort daar in de praktijk ''goed tot zeer goed'' met 1300 kg aan de kogel.

Max. hellingspercentage bij 18 % bij wegrijden vanuit stilstand op helling.
Conclusie: zeer goed

Prestaties bij 80/90 km/u met deze combinatie
Conclusie: goed

Het is theoretisch mogelijk dat het accupakket na een lange klim geen ondersteuning meer levert. In dat geval moeten de auto het doen met alleen de benzinemotor. Met 1300 kg wordt het dan krap op een steile helling, zeg meer dan 12%. Of en hoe snel het accupakket leegraakt kunnen wij niet zeggen. Kia zegt daarover:

"Als er langdurig in de bergen gereden wordt en de situatie doet zich voor dat het accupakket leeg raakt (let wel; vanwege beveiliging raakt het accupakket niet 100% leeg), dan wordt de beklimming op de brandstofmotor alleen voortgezet. Het accupakket wordt weer door de brandstofmotor opgeladen, wanneer de beklimming eindigt en er een nagenoeg vlakke weg (hoogstens een lichte helling) wordt bereden. Indien er tijdens een klim wordt geremd, wordt het accupakket op dat moment ook bijgeladen door regeneratief remmen. Er is geen mogelijkheid om exacte waardes te benoemen, daar dit van te veel variabelen afhankelijk is. Denk hierbij aan de belading van de auto, de buitentemperatuur, de laadstatus van de accu op dat moment, het rijgedrag van de bestuurder, diverse hellingshoeken in de klim, etc."

Vanuit de praktijk horen we overigens positieve ervaringen, ook op langere hellingen. Zie aanvullend ook onderstaand filmpje de ''Kia Niro 1.6 GDI Hybrid als trekauto'' test.