Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Treksterkte

Vraag gesteld door H. Rossum op 15 maart 2019

Rij nu in een KIA Sportage en dat bevalt goed! Alleen met de caravan moet ik veel en snel terugschakelen en iedereen rijdt mij voorbij. Ik ga nu een nieuwe auto kopen. Waar moet ik op letten om te zien dat het een goede trekauto is?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat een auto in huis moet hebben om uw caravan gemakkelijker te kunnen trekken dan uw Kia Sportage op dit moment doet. Helaas geeft u verder geen informatie over het gewicht van de caravan en de motorisering van uw huidige auto.
Algemeen kunnen we stellen dat voor wat betreft prestaties een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer een aardige vuistregel is bij een gemiddelde caravan. Meer vermogen en koppel geeft meer rust en comfort.

Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor. Het gewicht van de auto  is omwille van veiligheid belangrijk. Bij elke auto-aanhangwagencombinatie adviseren wij een gewichtsverhouding van 75%. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto.

Met ons programma Caravantrekker kunt u zien hoe de verwachte prestaties zijn van een bepaalde auto-caravancombinatie.