Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto's op LPG

Vraag gesteld door A.W.M. Spitshoven op 13 maart 2019

Ik rijd nu zo'n 32 jaar op LPG, zonder problemen mag ik wel zeggen. Ik rijd nu nog in een Renault Mégane Estate 1600 cc uit 2010. Ik wil binnenkort over gaan naar een nieuwe Mégane Estate of de Kadjar.
Het liefst zou ik weer op LPG gaan rijden, maar hoor daar nogal verschillende geluiden over.
1- Zo hoor ik dat de nieuwe motoren naast LPG ook meer benzine verbruiken. Zo ja, hoeveel benzine verbruikt hij dan meer?
2-Rijden de nieuwe motoren net zo probleemloos op LPG als ze dat eerder deden?
3-Wordt er bij aanschaf van een nieuwe auto en ingebouwde LPG-installatie ook garantie op de motor gegeven door de importeur?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen omtrent LPG i.c.m. twee mogelijk aan te schaffen Renault modellen.

LPG is (na aardgas/CNG/groengas) wel de schoonste brandstof aan de pomp, maar een moderne benzine-auto draait schoner op benzine dan op LPG. Dat komt doordat de motor specifiek is ontworpen voor de brandstof benzine. De CO2-uitstoot is bij LPG nog wel wat lager, maar vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij LPG 4 tot 10 keer hoger dan van een vergelijkbare auto op benzine. En bij gelijke prestaties zal het verbruik op LPG gemiddeld ook zo'n ruim 10 procent hoger zijn.

Al met al voor verreweg de meeste autofabrikanten een reden géén homolagatie af te geven voor een LPG installatie omdat bij de moderne generatie motoren en motorelektronica, de duurzaamheid en betrouwbaarheid minder gegarandeerd is dan met de oorspronkelijke hoofdbrandstof. Een gemonteerde installatie kan dus in je nadeel geinterpreteerd worden in een garantiekwestie. Vandaar dat LPG, in combinatie met de moderne auto van nu, inmiddels een uitstervend ras genoemd mag worden.