Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine RON95 of RON98

Vraag gesteld door J. P. Lienden op 17 maart 2019

Sinds kort ben ik de eigenaar van VW Golf Sportsvan met 1,2 liter benzinemotor. Ik kreeg van de verkoper het dringende advies mee om niet RON95 benzine te tanken, (zoals aangegeven op de binnenkant van het tankklepje), maar wel RON98 benzine. Dit soort benzine is echter maar beperkt verkrijgbaar; vele tankstations verkopen geen RON98 benzine.
RON98 zou moeten voor behoud van de motor en minder motoronderhoudskosten.

Graag verneem jullie zienswijze over de juiste keuze van de benzinesoort voor deze auto.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de juiste benzine voor uw Volkswagen Golf Sportsvan 1.2 TSI. Benzine met een octaangetal van 95 is de geschikte brandstof voor deze auto. Dat geeft de fabrikant zelf aan. In het instructieboekje staat verder: " De wagen kan met benzine worden getankt, die een hoger octaangetal heeft dan de motor nodig heeft. Dit heeft echter geen voordelen met betrekking tot het brandstofverbruik of het motorvermogen".

Verder staat er over brandstofkwaliteit: "De benzinekwaliteit beïnvloedt het soepel draaien van de motor, het vermogen en de levensduur van de motor. Daarom kwaliteitsbenzine tanken, die al door de brandstofproducent aan de betreffende brandstoffen aangepaste benzinetoevoegingen (additieven) bevat. Optimaal aan de betreffende brandstoffen aangepaste benzinetoevoegingen beschermen tegen corrosie, hebben een reinigende werking in het brandstofsysteem en voorkomen aanslag in de motor".

Hieruit zou je kunnen afleiden dat zogenaamde premium-brandstoffen (zoals V-Power, Excellium, Ultimate, Supreme+) worden geadviseerd, maar de brandstofkwaliteit van Euro95 is ruim voldoende voor uw auto. Benzine moet voldoen aan de norm en 228, brandstof die daar niet aan voldoet is in Europa aan de pomp niet verkrijgbaar. Overigens zijn de meeste premiumbrandstoffen 95 octaan. Bio-ethanol toevoeging is toegestaan tot 10% (E10 geschikt).