Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine of diesel?

Vraag gesteld door Gjjjacobs op 18 maart 2019

Ik rijd meer dan 20000km per jaar nu op benzine. Overgaan op diesel is dit wijsheid? En als ik een diesel koop aan welke euronormering moet ik gaan voldoen om in steden in europa te mogen blijven rijden? En is diesel een goede keus voor de langere termijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt aan welke euroklasse u moet denken wanneer u uw benzine auto zou willen inruilen voor een diesel.

Schoonste generatie
Wanneer u overweegt een diesel aan te schaffen zouden wij adviseren te kiezen voor de schoonste generatie die er op dit moment is, de euro 6d temp diesel (let daarbij op die 'd temp', dat is echt anders dan 6c of 6b!). De kans geraakt te worden door milieuzonering is dan het kleinst. Vanaf 1 januari 2015 moeten alle nieuwe auto’s aan de euro 6 emissie limiet voldoen en zou u vanaf dat bouwjaar gericht naar een geschikte auto kunnen zoeken. Op langer termijn is dat de meest verstandelijke keuze.

Financieel voordeel
U moet zich echter wel afvragen of bij 20.000 km op jaarbasis dat wel het beoogde financiële voordeel oplevert. Door het tarief MRB en het steeds kleiner verschil in brandstofprijs tussen een liter benzine en diesel, is het omslagpunt de afgelopen jaren fors opgelopen.

Autokosten programma
Wanneer u een beoogde diesel kandidaat voor ogen heeft en wellicht ook in een benzine variant, raad ik u aan ons autokosten programma te raadplegen. Op basis van verschillende invulcriteria kunt u zien wat de kilometerprijs is van de twee mogelijk geschikte auto's en is het de vraag of diesel economisch dan een verstandige keuze is. De verwachting is dat óók op langer termijn, met ook steeds forser oplopende afschrijving bij diesels, u met benzine wat meer aan de goede kant van de streep zit.