Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuizing Frankrijk

Vraag gesteld door M. Holzhaus op 18 februari 2019

Ik kreeg al eerder antwoord van Jos van der Drift. Helaas kan ik zijn antwoord via deze weg niet meer vinden. Bovendien zag ik eerder (toen ik het antwoord wel zag) geen kans te reageren. Hopelijk lukt dat op deze manier alsnog. Allereerst dank voor het eerste antwoord. Eigenlijk was dit wel bij mij bekend en had ik de vraag dus niet goed genoeg geformuleerd. Jos geeft aan dat in de polisvoorwaarden van de verzekering staat hoe lang de auto na uitschrijven uit Nederland nog verzekerd kan blijven in het buitenland. Daar ligt de essentie van mijn vraag. De auto is verzekerd bij de ANWB. Bij jullie dus! En daar kreeg ik te horen dat op het moment dat de eigenaar van de auto zich uitschrijft uit Nederland direct de verzekering vervalt. Aangezien er enige tijd nodig is om een nieuw kenteken in Frankrijk aan te vragen en de auto voor het verkrijgen van een Frans kenteken verzekerd dient te zijn lijdt dit tot een probleem. Klopt het dat de ANWB op dezelfde dag van overschrijving van adres van Nederland naar Frankrijk de auto verzekering stop zet? En zo ja hoe kan de auto dan verzekerd blijven tot het Franse kenteken is aangevraagd? En hoe kan de auto in Frankrijk verzekerd zijn wat een voorwaarde is voor het verkrijgen van een Frans kenteken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de autoverzekering in Frankrijk wanneer u zich daar definitief gaat vestigen.

Wanneer je naar het buitenland verhuist dien je dat aan de autoverzekering door te geven. Dit zijn feitelijk wijzigingen en die moet u dan direct doorgeven, zoals ook vermeld in de polisvoorwaarden. Bij wijzigingen kan de verzekering aangepast worden of zelfs beëindigd. Misschien dat een verzekeraar na overleg bereid is de verzekering nog een paar weken in stand te houden maar kennelijk is u dat (nog) niet aangeboden. Misshien dat het definitief uitschrijven uit Nederland óók kan nadat u het Franse kenteken heeft geregeld.

U zou ook nog kunnen overwegen een tijdelijk kenteken aan te vragen bij het uitvoeren van uw auto via de RDW, inclusief 14 dagen verzekering. Zie Auto met Nederlands kenteken uitvoeren.

Zie hier voor meer info over Autoverzekering in Frankrijk. Voor het verkrijgen van een Frans kenteken zie deze pagina van Vertrek Naar Frankrijk