Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alle 4 bobines vervangen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 februari 2019

Wij rijden een Peugeot 308SW uit 2011 (88.000km). Onze automotor verloor trekkracht en een algemeen lampje 'motorstoring' ging branden. De garage voerde een eerste diagnose uit à 80 euro. Vervolgens was een nadere analyse nodig à 108 euro. Tot slot werden alle 4 bougies en 4 bobines vervangen. Totale rekening: 510 euro. Ik zie slechts roetaanslag op één bougie. Was het echt nodig om alle 4 bobines (à ruim 60 euro per stuk) te vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is geweest dat uw garage vier bobines heeft vervangen en of men niet heeft kunnen volstaan met één.

De Wegenwacht meldt dat één van de vier individuele bobines er zo maar mee kan ophouden, waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen. Niet mee doorrijden en als er snel aan een bobine is te komen, kan de Wegenwacht dit ter plekke herstellen. Maar het kan bij de andere cilinders ook weer terugkomen.

De garage heeft vermoedelijk voor zekerheid gekozen en het risico dat een ander bobine ineens de geest zou kunnen geven willen vermijden. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Als één van de vier bobines het begeeft kunnen de anderen het misschien op kort termijn ook laten afweten. Alle vier vervangen heeft dus duidelijk een preventieve reden gehad.