Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afkosten rijklaar maken nieuwe Seat Arona

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2019

Ik begrijp dat er vanaf november 2016 geen kosten rijklaar maken op de factuur mogen staan. Nu krijg ik van mijn dealer een offerte met bij leveringen:

  • Kenteken platen 39,69
  • Afleverpakket 195,00
  • Kosten rijklaar maken 684,90
  • Recyclingsbijdrage 40,00
  • Leges deel 1A 39,00
  • Handels vergoeding RDW 3,70
  • Kenteken tenaamstelling 6,10

Moeten deze kosten niet in de voertuigprijs verwerkt zijn?
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een auto op het oog en heeft een offerte ontvangen van uw dealer. Naast de koopprijs staan in de offerte een aantal extra kostenposten. U vraagt zich af of deze kosten niet in de koopprijs verwerkt zouden moeten zijn.

Ja, dat klopt. Vanaf 1 november 2016 moeten alle (onvermijdbare en voorziene) kosten die nodig zijn om veilig met de auto weg te kunnen rijden in de advertentieprijs zitten, zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan. U kunt denken aan kosten zoals transport van fabriek naar dealer, reinigen en poetsen van de carrosserie, de afleverbeurt, kentekenplaten, leges en recyclingbijdrage.

Autokopers die toch te maken krijgen met onverwachte kosten kunnen dit melden bij de ACM. Handelaren die de bovenstaande regel overtreden kunnen een forse boete tegemoet zien.

In uw geval kunt u de verkoper erop wijzen dat u ervan mocht gaan dat u de auto voor de advertentieprijs kon kopen, zonder achteraf geconfronteerd te worden met aanvullende (onvermijdbare) kosten. Als de verkoper hier niet in meegaat, kunt u aangeven dat u in dat geval melding zal doen bij het ACM.
 

Meer informatie over kosten rijklaar maken vindt u op onze website.