Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lang stilzetten hybride auto

Vraag gesteld door Koppelman op 31 januari 2019

Ik heb sinds 2006 een Honda Civic Hybrid met een 158 volt nikkel-Metaalhydride accu. Ik ben voornemens om die auto bij mijn huis in Spanje te zetten waarbij hij ook langere tijd achtereen (6 tot 9 maanden) ongebruikt op het vliegveld van Alicante geparkeerd zal staan. Heeft dit lange ongebruikt staan gevolgen voor de kwaliteit en levensduur van de IMA Accu?

Ik hoor hier wisselende berichten over, maar het kan toch niet zo zijn dat elektrische of hybride auto’s niet bruikbaar zouden zijn voor dit doel (langere tijd parkeren ?).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is voor de tractie accu wanneer uw Civic hybrid 6-9 maanden stilstaat.

Er wordt eigenlijk geacht dat voor de duurzaamheid van het accupakket je elke paar maanden toch minimaal een rit maakt van tenminste enkele tientallen kilometers. Na een half jaar stilstand zal dat immers ten koste gaan van de accucapaciteit. Er zijn dus zeker gevolgen voor de capaciteit en de levensduur van de IMA accu wanneer er sprake is van zo'n lange stilstand. En de boordaccu zal een dergelijke periode al helemaal niet overleven. En eerlijk gezegd zal geen enkele autofabrikant bij het ontwerpen en produceren van een auto uitgaan van een dergelijk gebruik. Auto's worden immers ontworpen op basis van regelmatig gebruik en geen 6-9 maanden stilstand. Zeker óók bij een hybride waar het milieu voordeel ook juist tot z'n recht komt wanneer de gebruiker ook vaak over een auto moet beschikken. En zo'n lange stilstand is ook niet bevoordelijk voor de bewegende delen van een auto zoals remmen, banden en lagers.