Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik eisen dat de diesel-software-update van mijn Mercedes wordt teruggedraaid?

Vraag gesteld door C. Kooijman op 30 januari 2019

Bij het laatste bezoek aan de Mercedesdealer is een software update doorgevoerd op mijn GLC 250 diesel. De auto kwam eigenlijk voor een andere storing, maar de garage heeft gelijktijdig in het kader van een lopende terugroepactie ongevraagd de software update uitgevoerd.

De software update heeft ervoor gezorgd dat het verbruik - op basis van de gemiddelde die de boordcomputer aangeeft - met ca. 10% is gestegen en tevens loopt de auto merkbaar minder mooi, heeft weer 'de bekende' dieselbrom, en vibreert meer bij lage toerentallen.

Bij navraag zegt de dealer dat ze de oude software niet kunnen en mogen terugplaatsen. ze zeggen zelfs dat ze strafbaar zijn als ze de software-update niet uitvoeren. Wat is mijn recht? Kan ik eisen van de dealer dat de oude software wordt teruggeplaatst zonder dat dit van invloed is op de garantie die nog op de auto zit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw Mercedes dealer heeft ongevraagd een software update uitgevoerd ter vervanging van de sjoemel-software. Naar uw zeggen verbruikt de auto sindsdien 10% meer brandstof en loopt de motor minder mooi. U vraagt zich af of het mogelijk is de uitgevoerde update ongedaan te maken.

U had van de dealer mogen verwachten, dat hij de update van te voren met u zou hebben besproken. Voordeel is wel dat de auto nu wel weer voldoet aan de wettelijke normering qua uitstoot.

Downgrade software
In de regel is het niet meer mogelijk om de overschreven software terug te plaatsen.

Garantie
Zou het wel mogelijk zijn geweest, dan zou de downgrade van de software mogelijke gevolgen kunnen hebben voor de garantie.

Hoger brandstofverbruik
Indien u kunt aantonen dat na de update de auto meer significant meer brandstof verbruikt, dan vind ik dat de dealer hiervoor een oplossing dient aan te dragen. Hetzelfde geldt voor de minder mooi lopende dieselmotor van uw GLC 250.

Meer informatie over klachten na onderhoud/reparatie vindt u op onze website.