Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zitverhoger in auto Portugal

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 januari 2019

Wij hebben een Fly-Drive vakantie geboekt naar Portugal. Nu lazen we op de site van de autoverhuurder dat de huur van 2 kinderzitjes voor de huurauto voor onze twee kinderen van 4 jaar en 6 jaar belachelijk hoog zijn (totaal 240 euro voor 2 kinderen voor 11 dagen). Onze twee kinderen hebben geen autostoeltje nodig, maar wel een zitverhoger.

Nu zitten wij er sterk aan te denken om zelf 2 zitverhogers mee te nemen, maar de vraag is nu; zijn zitverhogers acceptabel voor Portugal, of kunnen ze ons alsnog verplichten om  hun autostoeltjes te huren? Wat zijn trouwens de regels voor zitverhogers in Portugal?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de regels zijn voor het vervoeren van kinderen in Portugal.

Vervoer kinderen in Portugal

  • Kinderen jonger dan 12 jaar die kleiner zijn dan 1,35 m, mogen niet voorin zitten; zij mogen uitsluitend achterin in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger met veiligheidsgordels worden vervoerd.
  • Kinderen mogen alleen voorin zitten in de volgende gevallen:
    - Kinderen jonger dan 3 jaar mogen voorin worden vervoerd in een kinderzitje waarin het kind met de rug naar voren wordt geplaatst. In dat geval moet de airbag echter uitgeschakeld zijn.
    - Kinderen van 3 jaar of ouder mogen alleen voorin in een kinderzitje of op een zittingverhoger worden vervoerd als achterin geen zitplaatsen of geen veiligheidsgordels aanwezig zijn.

In een auto zonder veiligheidsgordels mogen geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd.

Goedgekeurd en passend kinderzitje of zitverhoger
Groep II (van 15 tot 25 kg) en Groep III (van 22 tot 36 kg)
Groep II en III worden vaak samengevoegd in één stoeltje de zogenaamde zitverhoger, die al dan niet met een rugleuning wordt aangeboden. Het kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet.

De rugleuning is erg belangrijk omdat deze vaak zijdelingse protectie biedt voor hoofd en romp en voorzien is van een gordelgeleider die de schoudergordel goed op het lichaam positioneert. Gebruik van een zitverhoger zonder rugleuning raden we om deze reden af.

Conclusie
De regels voor het vervoer van kinderen zijn nagenoeg gelijk aan de regels zoals die in Nederland gelden. De zitverhogers die u momenteel gebruikt voor u kinderen, voldoen ook in Portugal. Informeer bij desbetreffende luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn voor meenemen van zitverhogers. Mijn ervaring is, dat de niet-budget luchtvaartmaatschappijen het doorgaans toestaan om zitverhogers als extra handbagage mee aan boord te nemen. Check voor de voorwaarden de website van de luchtvaartmaatschappij.

Meer praktische informatie over Portugal en vervoer van kinderen in het buitenland vindt u op onze website.