Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opel Meriva bifuel bj 2013

Vraag gesteld door A.J. Donkers op 28 januari 2019

Deze auto staat bij garages vaak gemiddeld (RDW register) een half jaar of langer te koop. Is de auto technisch ok? Of is het model impopulair? Zoek een betrouwbare suv op lpg voor circa 20.000 km per jaar gedurende 6 a 7 jaren.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft vragen over een gebruikte Opel Meriva bi-fuel. U vraagt of een Opel Meriva 1.4T LPG G3 technisch in orde is omdat deze auto's gemiddeld langer dan een half jaar te koop staan.

De Opel Meriva 1.4T is een betrouwbare auto gemaakt om op benzine te rijden. De LPG-installatie wordt in Nederland gemonteerd en komt dus niet af-fabriek. Omdat een LPG-installatie een extra installatie is die bovendien inbreekt in de elektronica van de auto geeft dit extra storingskans.

Het rijden op LPG vraagt enige aanpassing omdat de motor ontwikkeld is voor benzine. Zo kunt u beter niet het gehele vermogen aanspreken omdat de temperaturen dan te hoog oplopen en er problemen met de kleppen ontstaan. Bovendien is het verbruik ongeveer 20-25% hoger dan op benzine.
Bij auto's op LPG zien we vaak problemen vanaf 150.000 km en dat is ook de kilometerstand waarop veel auto's op LPG worden aangeboden.

Als de auto problemen met de kleppen krijgt betekent dit hoge reparatiekosten en bent u mogelijk het eventuele financiële voordeel in een keer kwijt.

De auto's staan gemiddeld langer te koop omdat er ook nadelen zitten aan LPG  en er daarom minder vraag naar is. Bij 20.000 km/jr is benzine de meeest betrouwbare keuze met het laagste risico op hoge onderhouds/reparatiekosten.