Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe verwijder ik hars van mijn auto zonder de lak te beschadigen?

Vraag gesteld door PvanDijk op 1 augustus 2016

Ik ben op vakantie geweest op de camping in Les Landes. Mooi tussen de dennenbomen. Maar daardoor zitten er allemaal hars druppels op mijn auto.
Hoe verwijder ik deze van mijn lak? Ik durf geen terpentine en zo te gebruiken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe boomhars het beste te verwijderen is van de auto.

Hars van naaldbomen, lindes of esdoorns is lastig van de auto te verwijderen, met name als de hars er al een tijdje op zit en is uitgehard.

Vers gevallen hars kunt u proberen te verwijderen met lauwwarm water, wat autoshampoo en een zachte doek of spons. Misschien ten overvloede, maar gebruik nooit een schuurspons, dat geeft namelijk 100% krasgarantie. Vermijd ook met een zachte doek of spons altijd grote krachten bij het verwijderen van vervuiling van de lak, ook ter voorkoming van krassen.

Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten. Gebruik een middel dat ervoor is gemaakt, zoals harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax. Dat werk goed en is niet schadelijk voor de lak.

Parkeren onder de bomen kan je niet altijd vermijden. Bij een auto die goed in de was zit of is behandeld met een lakbeschermer, is hars gemakkelijker te verwijderen omdat het minder goed hecht.

Meer informatie over het wassen en poetsen van uw autovindt u op onze website.

 

Reacties

W. Jansen

Auteur - 23 september 2023

Met een klein beetje brandspiritus op een zachte doek verdwijnt ook uitgehard hars als sneeuw voor de zon, zonder dat de lak beschadigt.

 

 

 

Reactie van Mobilist32:

 

 

Ik zag een campinghouder in Frankrijk harsvlekken op zijn voertuigen regelmatig schoonmaken met petroleum. Dat kon zonder problemen, zei hij....

 


***

 

 

 

Reactie van HansT:

 

 

De makkelijkste manier om zonder beschadiging de nog niet uitgeharde boomhars te verwijderen is met ruitensproeier sntivties, naar dan wel het concentraat, dus niet de kant en klaar. Alternatief is spiritus. Gebruik het al jaren!