Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke all-seasons banden?

Vraag gesteld door KJE31 op 19 december 2018

Voor mijn nieuwe Volvo V90 T8 wil ik all-seasons banden. De bandenmaat is 255 40 R19, maximumsnelheid 250 km/u. Dan heb ik snelheidsindex W of Y nodig, maar die banden zijn er niet in die maat. Wel index V (tot 240 km/u) of 255 35 R19 (index Y). Die laatste zijn veruit het beste, maar de afrolomtrek is 4% minder, dus de snelheidsmeter geeft ook 4% te veel aan. Is dat acceptabel?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U wilt all-seasonbanden onder uw nieuwe Volvo V90 T8 en vraagt wat de beste keus is.

Gezien het hoge vermogen en koppel van deze auto op zowel de voor als de achteras is het niet aan te raden om hier all-seasonbanden onder te zetten. All-seasonbanden zijn nog steeds 2e keus en presteren in de winter slechter dan winterbanden en in de zomer slechter dan zomerbanden.

Voorkeur voor deze auto heeft absoluut 2 sets banden, zomerbanden en winterbanden.

Mocht u toch besluiten all-seasonbanden te monteren dan zijn de 255/35R19 geen optie. Deze banden hebben een verschil in afrolomtrek van -4% waar ANWB -2% maximaal acceptabel vindt. Niet alleen uw snelheidsmeter maar ook het motormanagement krijgt verkeerde informatie.

Blijven de banden met snelheidsindicatie V over. In dat geval kunt u een sticker op het dashboard plakken met vermelding "maximale snelheid banden 240km/h"

Mijn advies voor deze auto is dan ook om geen all-seasonbanden te monteren maar te kiezen voor zomer en winterbanden.