Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bij autoverkoop moet particulier gebreken vooraf melden?

Vraag gesteld door johannesauto op 20 december 2017

Geachte Expert,

Is een particuliere verkoper verplicht om vooraf gebreken te melden?
Is een particuliere verkoper verplicht om voor verkoop alle gebreken te melden, dus ook verborgen gebreken?
Is een particuliere verkoper verplicht om beschadigingen, verborgen gebreken en gebrekkig onderhoud te melden? En moeten niet van tevoren foto's daarvan worden kenbaar gemaakt bij de koper?
Als er per ongeluk teveel geld is betaald, bij verkoop stond de prijs van tevoren schriftelijk vast. Per ongeluk is er door mij, een typefout, teveel betaald. Moet de verkoper dat terugbetalen?
Verkoper geeft aan u moet een expert inschakelen. Waarop ik vraag: hoe is het onderhoud van de auto?, antwoord: goed. En vraag ik, is er een onderhoudsboekje?, antwoord: ja, maar dat is niet volledig, ik kan met rekeningen aantonen dat de auto goed is onderhouden. Later blijkt dat de verkoper alleen maar rekeningen heeft van NOODZAKELIJKE reparaties zoals een fuseekogel. Maar nergens zie ik wanneer de motor een beurt heeft gehad of wanneer de airco is bijgevuld, of de remvloeistof is vernieuwd?
Mag dit alles zomaar.
Zo blijkt achteraf: de achterklep sluit niet meer, er is een aanrijding geweest welk niet in het oog valt, verkoper heeft dat gezien omdat ze ook daar de auto hebben gewassen, het onderhoudsboekje is maar voor de helft ingevuld: laatste 60.000 km niet vermeld. En naar mogelijk blijkt is het geen van origine Nederlandse auto, is nergens gemeld, kan dat allemaal?
Verkoper verwijs alle verantwoordelijkheid naar mij toe, kan dat?
Verkoper gaat ook niet in op mijn voorstel om mij het teveel betaalde terug te betalen, mag dat?
Op de site van verkoop auto stonden drie foto's en 1 beschrijving: nl. alle opties.

Graag zie ik u antwoord tegemoet,

Vriendelijke groet,

Johannesauto

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten hoe het zit met uw rechten bij de aankoop van een auto van een particulier.


Bij de aankoop van een particulier hebt u minder rechten dan wanneer u van een professionele koper koopt.

Onderzoeksplicht vs. Mededelingsplicht
Een koper heeft een onderzoeksplicht. U kunt bijvoorbeeld op de website van de RDW gegevens opvragen van de auto. Ook kunt u een proefrit maken en de verkoper vragen naar eventuele gebreken. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsplicht. Hij moet u vertellen wat hij over de auto weet en vooral als u er specifiek naar vraagt.

Gebreken
Ook als een particulier een auto verkoopt, moet hij instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kunt u hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of te ontbinden moet u bewijzen dat de verkoper niet alles eerlijk heeft verteld. U zult dus daadwerkelijk moeten gaan bewijzen dat de verkoper bewust informatie heeft achtergehouden. Bij een verborgen gebrek, waar de verkoper wellicht ook niets vanaf wist, kan dat erg lastig zijn.

Prijs
Om te achterhalen of de gevraagde prijs redelijk is kunt u onderzoek doen. Bijvoorbeeld door te vergelijken op internet en de ANWB/BOVAG-koerslijst te raadplegen. Hierin staan de prijzen die handelaren gemiddeld vragen voor gebruikte auto's. U hebt schriftelijk vastgelegd wat de aankooprijs van de auto dient te zijn. Als u per ongeluk een te hoog bedrag hebt overgemaakt mag u het te veel betaalde terugeisen. Het gaat dan immers om een onverschuldigde betaling.

Meer informatie over de koop van een particulier vindt u op onze website.