Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

trekvermogen hybride auto

Vraag gesteld door Leon K op 5 april 2017

Ik rij een Toyota Auris. Sinds kort is het belastingvoordeel op de wegenbelasting komen te vervallen. Mét voordeel mocht ik niets trekken. Zonder dit voordeel lijkt mij, dat deze voorwaarde is komen te vervallen. Bij het RDW staat echter geen geremd/ongeremd gewicht bij mijn auto. Mag ik nu wel of geen aanhanger trekken. En zo ja, welke gewichten?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het belastingvoordeel voor hybide auto's is komen te vervallen en u vraagt of u nu wel een aanhanger mag trekken met uw Toyota Auris hybrid.

Het is geen belastingmaatregel dat u geen aanhangwagen mag trekken met uw Toyota Auris hybrid maar een technische beperking.

Toyota geeft de volgende verklaring.

Een Toyota Prius of Auris Full hybrid heeft twee motoren: een 99 pk sterke 1,8 liter benzinemotor en een 82 pk sterke elektromotor. Die werken intensief samen en leveren in totaal 100 kW/136 pk. Wanneer de auto langere tijd zwaar wordt belast “ bijvoorbeeld met een caravan in de bergen “ raakt het batterijpakket op zeker moment leeg en blijft alleen de 99 pk van de benzinemotor over. Daar komt bij dat de benzinemotor zijn vermogen niet volledig mechanisch, maar ook gedeeltelijk elektrisch doorgeeft aan de wielen. Bij langdurig rijden onder extreme belasting, wordt de elektromotor eerder warm en levert dan aan vermogen in. Daardoor loopt het vermogen van de Full Hybrids op dat moment terug en is het niet langer mogelijk om de combinatie van auto en aanhanger te trekken. Toyota wil deze situatie voorkomen en heeft daarom het aanhangergewicht voor de Full Hybrids op '0 kilogram' vastgesteld.

Het is dus niet toegestaan een aanhangwagen te trekken met deze auto.