Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor auto kapot bij reparatie

Vraag gesteld door nanaEP op 18 juni 2018

Vorige week mijn auto met een gescheurde V-snaar naar de garage gebracht, de garage zou het dezelfde dag nog kunnen repareren.
Na een uur werd ik door de monteur gebeld dat toen hij de auto startte om de garage in te rijden stukken van de kapotte V-snaar tussen de distributieriem zijn gekomen die daardoor versprongen is met als gevolg ernstige schade aan de motor.
Volgens hem is het pure pech en draai ik voor de kosten van het reviseren van de motor op. Naar mijn mening is door onvoorzichtigheid van de monteur de schade ontstaan en is de garage aansprakelijk. Hoe zit dit?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt uw auto met een gescheurde V-snaar ter reparatie naar de garage gebracht. Bij het starten van de auto door de monteur is de V-snaar kapot gegaan waardoor hij tussen de distributieriem is gekomen met ernstige schade aan de motor tot gevolg. U wilt weten of en hoe de garagist aansprakelijk gesteld kan worden.

In beginsel geldt dat u dient te bewijzen dat de garagist schuld heeft aan de schade aan de motor. In uw geval speelt het feit dat u met een specifieke klacht, namelijk een gescheurde V-snaar, hebt aangeklopt bij de garagist. Met dat gegeven had de garagist kunnen en moeten weten wat het risico kan zijn indien de auto gestart wordt. Door het besluit te nemen om toch de auto te starten neemt de monteur het risico dat deze gevolgschade kan intreden. In dit geval kan er sprake zijn van onzorgvuldig handelen van de garagist. U kunt hem er dan ook op aanspreken. Indien de garagist niet mee wilt werken kunt u een onafhankelijk expert inschakelen die vast kan stellen dat de schade aan de motor het gevolg is van het onzorgvuldig handelen van de garagist.

Als u een rechtsbijstandverzekering hebt dan kunt u die inschakelen. Expertisekosten zijn in dat geval doorgaans gedekt. Ook kunt u, indien de garage BOVAG is aangesloten, dit geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over onderhoud en reparatie vindt u op onze website.