Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevraagd: een expert reactie (schakelrelais)

Vraag gesteld door Marsmi op 15 mei 2018

Het betreft een Chevrolet Spark uit 2013.
Het basis elektrisch circuit van de auto (met o.m. wis-was stand van ruitenwisser, centrale deurvergrendeling, parkeerverlichting en mistachterlicht) wordt in de zekeringenkast in- en uitgeschakeld door een relais.
Dit relais is defect waardoor al deze zaken niet meer werken. Om het relais te kunnen vervangen dient de gehele zekeringenkast vervangen te worden wat uiteindelijk een kostenpost is van ruim 650 euro.
Door de wegenwacht is een overbrugging gemaakt zodat in ieder geval de parkeerverlichting (en dus de achterlichten) werkt. Nu dient deze verbinding handmatig in- en uitgeschakeld te worden.
Door 2 Chevrolet-dealers is aangegeven dat dit defect nooit eerder is vastgesteld bij een Chevrolet Spark.
Ik zou graag van een expert een antwoord op de vraag of de consument er van uit mag gaan dat, bij normaal gebruik, dit relais na 5 jaar defect zal zijn én, zo niet, wat een reële levensduur-verwachting voor een relaisschakeling waar zoveel van afhankelijk is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt een reactie omtrent een relais die inclusief zekeringenkast vervangen moet worden.

Ik sluit me bij de dealers aan dat dit géén herkenbaar gebrek is bij de Spark. Een uniek gebrek dat natuurlijk nooit valt uit te sluiten maar gezien de leeftijd wel buitensporig. Er is geen sprake van gebruikersslijtage en is een autoleven een normaal te verwachten levensduur. Wanneer we dan uitgaan van tenminste 10 jaar zou fifty-fity een uitgangspunt kunnen zijn. Misschien is voor dealer, imoprteur en klant ieder 1/3 een nog beter voorstel. Zelfs een volledige vergoeding behoort tot de mogelijkheden maar dat zou u dan mogelijk via de Geschillencommissie moeten afdwingen.Maar hoepelijk komt u er op redelijkheid en billijkheid uit met de leverancier.

Mocht u vooralsnog géén bevredigend voorstel hebben ontvangen, raadpleeg dat voor dit soort situaties ons Stappenplan klachten na aankoop.