Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietendrager buitenland

Vraag gesteld door Vlinder76 op 19 april 2018

Goedemorgen,

Ik heb een vraag die ook niet beantwoord kon worden doe iemand op de afdeling informatie toeristen. Hij vroeg mij jullie te mailen.

De vraag is:
Wat is de verplichting mbt fietsendragers waarop 3 fietsen kunnen in Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Verschillende sites geven andere verplichtingen.

Wordt een fietsendrager gezien als verlenging van je auto?
Ben je verplicht om een fietsendrager met mistlamp end te kopen of mag dat achterwege gelaten worden?

Ik hoor super graag want wij dienen een nieuwe fietsendrager aan te schaffen en gaan sowieso naar Duitsland. En misschien ook door naar Oostenrijk en Italië.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten wat de verplichting is met betrekking tot een fietsendrager in Duitsland, Oostenrijk en Italië waarbij 3 fietsen worden gedragen.

Als u in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen dan wordt u in het buitenland ook toegelaten tot het verkeer.

Artikel 5.18.7 onder e Regeling voertuigen

“Indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrage.”

Markeringsbord Italië
Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een vierkant reflecterend bord (van kunststof of metaal) van 50 x 50 cm dat wit is met 5 diagonale rode strepen. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Signaalbord Aluminium. 's Nachts moet de lading tevens worden voorzien van een rood licht.

Kogeldruk
U dient er voor te zorgen dat de maximale kogeldruk niet wordt overschreden bij het voeren van een dergelijke fietsendrager.