Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ziek in nieuwe auto, kan ik ontbinden?

Vraag gesteld door weekmakers op 15 mei 2018

Ik heb een nieuwe auto gekocht. Mijn vrouw wordt echter ziek (extreem misselijk) van de nieuwe geur. Zij kan hier niet in rijden.
Wat zijn mijn rechten. Kan ik ontbinding van het koopcontract eisen en wat kost mij dat?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een nieuwe auto gekocht maar uw vrouw wordt ontzettend misselijk van de nieuwe geur van de auto. U vraagt zich af of u het koopcontract kunt ontbinden.


Ontbinding van de koopovereenkomst betekent dat de verkoper de koopprijs terugbetaalt en u geeft het voertuig terug. Ontbinding van de koopovereenkomst kan alleen als:

  • reparatie of vervanging niet mogelijk is
  • de verkoper het voertuig niet wil repareren of vervangen
  • reparatie of vervanging niet binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden
  • herhaalde reparatie niet afdoende blijkt
  • het gebrek zo ernstig is dat het normaal gebruik van het voertuig in de weg staan

De nieuwe geur van uw auto kan niet aangemerkt worden als een gebrek. Zodoende zou u dus de koopovereenkomst niet kunnen ontbinden. Misschien kan er door behulp van het ioniseren van de auto, waarbij de stofdeeltjes die in de lucht hangen geneutraliseerd worden, wat verlichting voor uw vrouw bereikt worden.

Indien de verkoper de auto terug wilt nemen dan mag hij daar voorwaarden aan verbinden. Het is dan aan u om te beslissen of u die oplossing aanvaardbaard vindt. Wijst u het aanbod van de verkoper af, en hij is aangesloten bij de BOVAG, dan kunt u deze zaak altijd voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Let er wel op dat in beginsel wordt uitgegaan van ‘koop = koop’ en dat hier geen sprake is van een gebrek.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.