Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten rijklaar maken demo auto

Vraag gesteld door Renomaen op 15 juni 2018

Hallo,

Hoe zit het met een demo auto? uit Juli 2017 met 13000 km. op de teller. Door garage gebruikt als leen auto.
Er wordt nu met kleine lettertjes vermeld dat boven de prijs nog €695,- ex btw gerekend word om hem rijklaar te maken. Dit is zeker gezien de prijs van de auto 8950,- ex btw en een door de fabrikant bij 13000 km. aangeraden grote beurt van 245,- inc. btw. best veel.
Kan dit, mag dit. Of zijn ze dit verplicht zoals ze zelf zeggen?
Het zou geweldig zijn als ik voor morgen iets meer weet. Om zo de onderhandeling goed te kunnen beginnen.
Zeer veel dank.
Reno

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of een dealer bovenop de (advertentie)prijs autorijklaarkosten mag doorberekenen bij aanschaf van een (demo-)auto.

Onvermijdbare kosten
Nee, onvermijdbare kosten zoals rijklaarmaakkosten mogen niet afzonderlijk worden doorberekend bovenop de (advertentie)prijs. Onvermijdbare kosten dienen in de (advertentie)prijs te zijn opgenomen.

Grote beurt
Op zich zijn de kosten voor een grote beurt van € 245 zeker niet aan de hoge kant. Deze kosten mag een garagist doorbelasten bovenop de (advertentie)prijs, mits u de auto ook geleverd kan worden zonder deze kosten. Ofwel; deze kosten worden dan gezien als optioneel.

Autoriteit Consument en Markt (ACM)
Wanneer een garagist toch rijklaarkosten in rekening brengt bovenop de (advertentie)prijs, kunt u via Consuwijzer een klacht indienen bij de ACM. De ACM zal het probleem niet voor u oplossen, maar kan daarentegen de garagist een fikse boete opleggen voor een dergelijke overtreding.

Meer informatie over onvermijdbare kosten vindt u op onze website.