Autoprijzen eerlijker aangeduid

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat geadverteerde prijzen van nieuwe auto’s nu inclusief onvermijdbare autorijklaarkosten worden vermeld. De afgelopen periode heeft de ACM 29 importeurs en hun dealers opgedragen hun prijzen inclusief de onvermijdbare kosten te vermelden. Consumenten kunnen daarmee de prijzen beter vergelijken.

De ANWB is blij met deze stap en hoopt tegelijkertijd dat de ACM ook de autobedrijven onder de loep neemt die niet zijn aangesloten bij RAI of BOVAG.

Verplichte extra kosten tot 1500 euro

Vrijwel alle automerken adverteerden afgelopen jaren met prijzen waarin de verplichte kosten voor het autorijklaar maken niet waren meegenomen. Het bedrag dat er bij nieuwe auto’s nog bij kwam kon oplopen tot wel 1500 euro. De ANWB heeft hiervoor herhaald aan de bel getrokken bij de consumentenautoriteit. Deze heeft de branche daarna opgedragen uiterlijk per 1 november 2016 de prijzen inclusief alle onvermijdbare kosten te vermelden. Daarna zou de ACM gaan handhaven.                                                                                

Onvermijdbare kosten nu verwerkt in de prijs

De wet schrijft voor dat onvermijdbare kosten in de advertentieprijs of op het prijskaartje moeten worden opgenomen. Bij nieuwe auto’s zijn dat bijvoorbeeld  transportkosten, registratie bij de RDW, nummerplaten en de recyclingbijdrage. Bij tweedehandsauto’s gaat het om de kosten die gemaakt moeten worden om de auto veilig en op naam uit de garage mee te kunnen nemen. Consumenten die toch nog worden verrast door onvermijdbare extra kosten bij nieuwe of gebruikte auto’s kunnen dit melden bij ConsuWijzer.nl of op het expertplatform van de ANWB.

Zie ook:

ConsuWijzer.nl

ANWB Experts